volg Anthémis opDode Zee
huidverzorging
mineralen
werking mineralen
gebruik mineralen
modder
moddermasker
water
toepassingen
geschiedenis
recept mineraal
recept modder


Edom
huidverzorging voor:
normale huid
gemengde huid
vette huid
zeer vette huid
acné
droge huid
rijpere huid
rosacea
gevoelige huid
allergische huidRügener Krijt
krijt huidverzorging
krijt pakkingen
krijt produkten


Safi huidverzorging


verzorging van :
acne gezicht
acne lichaam

couperose
dauwworm

eczeem
constitutioneel
contacteczeem
handeczeem

jeugdpuistjes
lichen


psoriasis
psoriasis verzorging
roos
rosaceaprijzen
Edom
Neutral
Krijt
Safi
CMD Natuurcosmetica huidverzorging met biologische oliën

Neutral Dode Zee
Mineral Rügener Krijt
Tea Tree verzorging
Duindoorn verzorging
Rozenbottel verzorging
Cocos huidverzorging
handcrème
shampoo
probeersetjesbasis oliën
maceraten en vetten
prijzen basis oliën


diverse infecties


etherische oliën
A t/m D
E t/m K
L t/m R
S t/m Z
prijzen etherische oliën
Attarsmassage oliën
huid oliën

Aleppo zepen
prijzen

   
hand ECZEEM


Handeczeem is een ontstekingsreactie van de huid zonder dat er een bacteriële infectie aanwezig is. Zoals bij andere vormen van eczeem is ook handeczeem niet besmettelijk. Bij het ontstaan spelen ook verschillende factoren een rol. Sommige vormen zijn moeilijk te behandelen en zeer hardnekkig.
Voor het ontstaan van handeczeem zijn verschillende oorzaken aan te wijzen;
 • langdurige inwerking door irriterende en uitdrogende stoffen op de huid van de handen. Hiertoe behoren sappen van groenten en fruit, schoonmaakmiddelen, (af)wasmiddelen, zepen en water.
 • uitdroging door weersinvloeden of werkzaamheden.
 • een overgevoeligheid voor stoffen waarmee men in contact komt (allergisch contacteczeem), bijvoorbeeld nikkel, chroom, rubber of latex.
 • een samenhang met constitutioneel eczeem. Het is bekend dat mensen met dit eczeem op volwassen leeftijd vaker handeczeem ontwikkelen, met of zonder contactallergie. Constitutioneel eczeem is een bijzondere vorm van eczeem, waarbij sprake is van een erfelijke aanleg om allergisch te reageren op bepaalde stoffen.
 • beroepsmatig contact met irriterende en uitdrogende stoffen. Tot deze beroepen behoren o.a. kappers, schoonmakers en mensen werkzaam in keukens en in b.v. de gezondheidszorg. Andere beroepen met een verhoogd risico zijn metselaars, schilders, metaalbewerkers, tegelzetters en mensen werkzaam in plantenkwekerijen en -handel.
Een bijzondere vorm van handeczeem is het eczeem dat gekenmerkt wordt door blaasjes en soms zelfs blaren in de handpalmen en/of tussen de vingers. Dit wordt eczeem genoemd.
Deze vorm van eczeem kan het gevolg zijn van een schimmelinfectie aan de voeten of (zelden) een bacteriële infectie elders in het lichaam. Heel vaak wordt geen duidelijke oorzaak gevonden. Deze eczeeemvorm komt ook vaker aan de voeten voor.
Handeczeem kan acuut optreden of chronisch aanwezig zijn. Acuut eczeem kenmerkt zich door roodheid, zwelling, vochtblaasjes en soms vochtafscheiding.
De blaasjes drogen uiteindelijk in tot schilfers en korstjes; de huid vervelt en de roodheid neemt af. Bij een chronisch eczeem is de roodheid niet ernstig, staat de schilfering op de voorgrond en is de huid wat verdikt. De huidlijnen worden grover dan normaal. In de stugge en/of droge huid kunnen kloven ontstaan, wat aanleiding geeft tot pijnklachten.
Het achterhalen van de mogelijke oorzaken van handeczeem is een moeizame weg. Er is vaak veel onderzoek nodig. Hoewel contactallergenen slechts een kleine rol spelen bij het ontstaan van het handeczeem, moet toch ook in deze richting gezocht worden. Met behulp van plakproeven kan worden vastgesteld of er overgevoeligheid voor bepaalde stoffen bestaat.
Handeczeem en uitdroging van de huid gaan vaak samen. Voorkom uitdroging door het gebruik van een goede hydraterende handcrème. Crèmes op basis van Dode Zee mineralen zijn hier bijzonder werkzaam.
Zij stimuleren de huidcellen vocht vast te houden en zijn bovendien niet vet. Deze crème kunt u zonder bezwaar net zo vaak gebruiken als u wilt. Zorg dat u altijd een tube bij u heeft en dat u op verschillende plaatsen in huis
(badkamer, toilet) een tube hebt liggen.
Bij eczeem met blaasjes en blaren kunnen meermaals per week mineralenbaden genomen worden. Gebruik voor deze baden Dode Zee mineralen, zodat de huid niet uitdroogt en was meermaals per dag met Safi Dode Zee mineralenzeep.
Het is bij handeczeem moeilijk zich aan de regels te houden, maar probeer toch de volgende tips op te volgen.
 • Wassen met water en zeep is niet te vermijden, maar doe het met mate en gebruik zoveel mogelijk huidvriendelijke zeep, bijv. modderzeep.
 • Door veelvuldig contact met water en agressieve stoffen (afwasmiddelen) kunnen er scheurtjes in de huid ontstaan. Hierdoor kan het eczeem weer opspelen. Gebruik daarom bij het afwassen handschoenen.
 • Draag zo mogelijk geen ringen. Hierdoor wordt irritatie vermeden van stoffen die zich onder de ring ophopen. Bovendien kunnen de vingers door het eczeem dikker worden, waardoor ringen gaan knellen en niet meer normaal verwijderd kunnen worden.
 • Draag bij schoonmaakwerkzaamheden kunststof handschoenen met een katoenen voering. Zorg ervoor dat de handschoenen van binnen altijd schoon en droog zijn.
 • Bij schraal weer (koud, droog en winderig) kan het eczeem verergeren. Draag dus warme handschoenen en gebruik meermaals per dag handcrème.
 • Als er sprake is van een contactallergie, moeten alle contacten met de allergenen zo mogelijk vermeden worden.
 • Krabben kan het eczeem verergeren of opnieuw doen ontstaan. Vanwege de jeuk is het vermijden hiervan niet altijd even eenvoudig
 • Het is belangrijk de eczeemhuid zoveel mogelijk rust te geven. Ook al lijkt het dat de huid er normaal uitziet, in de meeste gevallen is de beschermende functie van de huid nog niet hersteld en duurt de genezing nog maanden. In die periode kan iedere willekeurige prikkel voldoende zijn om het eczeem opnieuw uit te lokken.
Handeczeem jeukt gewoonlijk in zowel in de acute als in de chronische fase. Dode Zeezout gel en Dode Zee mineralenzeep kunnen hier veel verlichting brengen.
Eczeem dus ook handeczeem wordt meestal met cortico-steroïden behandeld, dit om de ontstekingsreactie van de huid te verminderen. Ook moet de huid weer zacht en soepel worden. Hiervoor kunnen verschillende soorten crème worden gebruikt.
Voor een succesvolle behandeling is het nodig dat de crème regelmatig gedurende langere tijd gebruikt wordt. Ook al lijkt de huid na drie of vier weken weer beter, het kan wel tot vier à vijf maanden duren voor deze geheel genezen is.
Handeczeem kan ook heel goed met Dode Zee mineralen behandeld worden. Deze producten zijn heel effectief en hebben geen nadelige bijwerkingen. Klik hier voor andere eczeembehandelingen en meer informatie.


Handeczeem Deze behandeling (voor zowel handen als voeten) vermindert het jeuken en verwijdert de dode huidcellen. De doorlaatbaarheid en het vochtgehalte van de huidcellen in de opperhuid worden verhoogd waardoor de conditie van de huid verbeterd wordt en het eczeem zal verminderen.

Benodigdheden: Dode Zee mineralen / Dode Zee mineralen- of modderzeep / mineralen hand of voet crème.

Los 50 gram Dode Zee mineralen op in 5 liter water van 37°C. Neem 20 minuten, niet langer, een hand/voetbad. Goed afspoelen met warm water en afdrogen. Voor kinderen 30 gram mineralen in 5 liter water en voor baby`s 15 gram. Dagelijks baden, 4 weken achtereen of langer afhankelijk van het resultaat.
Wissel 1 of 2 keer per week het mineralenbad af met een zwarte modderbehandeling. Was de handen of voeten met warm water en breng vervolgens de modder op de eczeem plekken aan. Laat deze ongeveer 20 minuten inwerken. Goed afspoelen en afdrogen. Bij baby`s en kinderen geen modderbehandeling toepassen.
De handen/voeten na het baden en een paar keer per dag inwrijven met mineralen handcrème. Voor het handen/voeten wassen uitsluitend mineralenzeep gebruiken. Na iedere wasbeurt de eczeem plekken insmeren met crème.
De huid kan er rood uit gaan zien, dit is echter een teken van herstel en onstaat doordat de dode huidcellen afschilferen door de inwerking van de mineralen.


Eczeem en een droge huid gaan meestal samen. Vele soorten zeep en bad- en doucheproducten worden daarom niet goed verdragen, ze drogen de huid nog verder uit. Verzorgingsproducten op basis van Dode Zee mineralen kennen dit probleem niet, integendeel zij stimuleren de huidcellen vocht vast te houden, waardoor bij regelmatig gebruik de conditie van de huid duidelijk verbetert.
Ook de plantenoliën
Sheabutter , Babassu en Arganolie kunnen puur als verzorging worden gebruikt en geven bij dagelijks gebruik een droge huid meer soepelheid.

/probleem/eczeemhand.htm - laatste wijziging woensdag 17 oktober 2018

copyright Anthémis aromatherapie - Oosterstreek / alle rechten voorbehouden

disclaimer

   
Edom huidverzorging

aanbiedingDode Zee mineralenSheaBodyButter

mineralen shampoo

wrattenoliën
massage oliën

massage oliën zonder synthetische toevoegingen

Neutral
met Dode Zeezout
aanbieding 5 delige set met gratis handcrème