volg Anthémis opDode Zee
huidverzorging
mineralen
werking mineralen
gebruik mineralen
modder
moddermasker
water
toepassingen
geschiedenis
recept mineraal
recept modder

Edom
huidverzorging voor:
normale huid
gemengde huid
vette huid
zeer vette huid
acné
droge huid
rijpere huid
rosacea
gevoelige huid
allergische huidRügener Krijt
krijt huidverzorging
krijt pakkingen
krijt produkten


Safi huidverzorging


verzorging van :
acne gezicht
acne lichaam

couperose
dauwworm

eczeem
constitutioneel
contacteczeem
handeczeem

eelt
jeugdpuistjes
lichen
likdoorns

psoriasis
psoriasis verzorging
roos
rosacea
wintertenen

zwemmerseczeemprijzen
Edom
Neutral
Krijt
Safi
CMD Natuurcosmetica huidverzorging met biologische oliën

Neutral Dode Zee
Mineral Rügener Krijt
Tea Tree verzorging
Duindoorn verzorging
Rozenbottel verzorging
Cocos huidverzorging
handcrème
shampoo
probeersetjesbasis oliën
maceraten en vetten
prijzen basis oliën


diverse infecties


etherische oliën
A t/m D
E t/m K
L t/m R
S t/m Z
prijzen etherische oliën
Attarsmassage oliën
huid oliën

Aleppo zepen
prijzen

   
DAUWWORM


Dauwworm is een huidaandoening, die veel last kan veroorzaken, maar die gelukkig meestal goed behandeld kan worden. Deze huidziekte komt voor bij 5% van de zuigelingen en peuters. De ziekte is ook bekend onder de namen atopisch eczeem en constitutioneel eczeem.
Dauwworm is een oud-Nederlands woord. "Dauw" geeft aan dat de huiduitslag vochtig is; "worm" betekent dat de uitslag vaak ringvormig is, met wormen heeft dauwworm dus helemaal niets te maken.
Dauwworm is niet besmettelijk ! Het kan dus niet door lichamelijk contact van de ene mens overgaan op de andere. Ook heeft deze vorm van eczeem niets te maken met een slechte huidverzorging. Of een kind dauwworm krijgt, wordt bepaald door een erfelijke aanleg, die al bij de geboorte aanwezig is.
Dit is de aanleg om allergisch te reageren op bepaalde prikkels uit de omgeving, deze erfelijke constitutie speelt ook een rol bij het ontstaan van bijvoorbeeld astma, astmatische bronchitis en hooikoorts. Deze aandoeningen komen nogal eens samen of afwisselend met dauwworm voor .
De oorzaak van dauwworm is nog onbekend. Het gaat om een wisselwerking tussen factoren in het lichaam (de aanleg om allergisch te reageren) en prikkels vanuit de omgeving.
De huid reageert op deze prikkels: de kleine bloedvaten in de huid laten vocht door, waardoor roodheid, zwelling en jeuk ontstaan. Het kind gaat door de jeuk krabben, waardoor het eczeem erger wordt en ook nieuwe infecties kunnen ontstaan.
..
Allerlei prikkels uit de omgeving kunnen invloed hebben op het eczeem, bijvoorbeeld: temperatuurswisselingen, huisstof en huisstofmijten, huidschilfers en speeksel van dieren, stuifmeel, inspanning en soms emotionele gebeurtenissen. Ieder kind met dauwworm heeft zo zijn eigen prikkels waarop het reageert.
Het is niet altijd even gemakkelijk om vast te stellen welke dat zijn. Bij veel kinderen blijft dit onduidelijk. Na het tweede levensjaar kan de huisstofmijt een rol spelen.
De huisstofmijt is een klein, spinachtig beestje, dat niet met het blote oog zichtbaar is. Hij komt in alle huizen voor. Bij dieren (hond en kat zijn de belangrijkste) gaat het vooral om huidschilfers, haren en veren (dus ook hamsters, vogels, konijnen).
Stuifmeel dat een allergische reactie opwekt is meestal afkomstig van gras maar kan ook komen van andere planten en bomen (bijvoorbeeld van de berk).
Wanneer uw kind in contact komt met deze stoffen, kan het eczeem erger worden. Het beste kan men proberen het contact met deze stoffen te vermijden, ook als de allergie voor een bepaalde stof (nog) niet aantoonbaar is.
Vaak kan door een aantal eenvoudige maatregelen het contact al verminderd worden (zie hiervoor de brochure "Saneren", verkrijgbaar bij het Astma Fonds).
Bij een klein aantal, met name jonge, kinderen kan voedselallergie een oorzakelijke factor van dauwworm zijn. Als u denkt, dat het eczeem door bepaalde voedingsmiddelen verergert, is het goed dit met uw arts te bespreken. Een dieet zal echter meestal niet nodig zijn. Ook als voeding een invloed heeft, zal een dieet alleen vrijwel nooit voldoende zijn als behandeling.
Borstvoeding geeft enige bescherming tegen dauwworm, maar kan het niet voorkomen. Alleen bij sterk allergische moeders/gezinnen en voedselallergie bij directe familieleden wordt borstvoeding aangeraden (waarbij moeder een dieet dient te gebruiken).
Bij sommige kinderen heeft het seizoen invloed. Vooral in het najaar en in de winter wordt het eczeem heftiger. Bij andere kinderen gebeurt dit echter in het voorjaar. Ook water en zeep, kleding, zwemmen en temperatuurschommelingen kunnen het eczeem verergeren. Een vakantie aan het strand kan een gunstige invloed hebben. Het is van belang dat u zelf nagaat hoe het eczeem reageert op dit soort factoren. Het is echter belangrijk te weten dat het eczeem ook vanzelf (dat wil zeggen zonder duidelijke oorzaak) kan verergeren en verminderen.
Meestal begint dauwworm zo'n 1 tot 4 maanden na de geboorte. Er ontstaat een rode, jeukende, vaak vochtige huiduitslag met blaasjes op het gezicht en tussen de hoofdharen. Vooral de jeuk is erg vervelend.
De baby tracht de jeuk te verminderen door wrijven, schuren en krabben. Daardoor wordt het eczeem erger. De kinderen zijn vaak onrustig en huilen veel, ook 's nachts.
Dauwworm heeft niets te maken met een andere veel voorkomende huidaandoening bij baby's, namelijk berg.
Bij berg is er een verhoogde afscheiding van talg tussen de hoofdharen.
Ook de bij baby's zo vaak voorkomende
luieruitslag heeft niets met dauwworm te maken.
Dauwworm verloopt in golven: perioden met veel klachten worden afgewisseld door perioden met weinig of zelfs geen klachten. Meer dan de helft van de kinderen heeft rond het derde levensjaar geen klachten meer. De aanleg om allergisch te reageren blijft echter bestaan.
..
De aanleg voor dauwworm is niet te veranderen. Dit betekent, dat dauwworm op zich niet te genezen is. De behandeling met Dode Zee mineralen is erop gericht het eczeem en de jeuk zoveel mogelijk te verminderen.
Om schade door krabben beperkt te houden kunt u de nagels van uw kind het beste zo kort mogelijk houden. Soms is het, om het krabben te voorkomen, nodig om ‘s nachts kousjes om de handen te doen.
Zorg ervoor dat uw kind het 's nachts niet te warm heeft. De temperatuur van de slaapkamer moet behaaglijk zijn. Ook moet u zorgen voor een goede ventilatie. Op het bed liefst weinig dekens leggen. Ook dikke, warme kleding overdag is niet aan te raden.
Huidcontact is voor baby's zeer belangrijk met het oog op hun latere ontwikkeling. Raak uw kind daarom zoveel mogelijk aan, ook als uw kind dauwworm heeft en de huid minder zacht en plezierig aanvoelt. Soms zullen familie of kennissen aarzelen om uw kind aan te raken omdat de huid wat schraal, rood of schilferig is.

Als u dat merkt, leg dan meteen uit dat de huid niet vies of besmettelijk is. U helpt uw kind, uzelf en de familieleden of kennissen ermee! Sommige moeders schamen zich voor de lelijke huid van hun baby en komen daardoor bijna niet meer buitenshuis. Ga gewoon met uw kind naar buiten. Dat is goed voor u en uw kind. Als u het er moeilijk mee heeft, is het beter om erover te praten dan er alleen mee te blijven zitten.
Als het eczeem na het tweede jaar nog niet over is, of als het opnieuw ontstaat, komt het vaak ook op andere plaatsen dan het gezicht voor: aan de binnenzijde van de ellebogen, in de knieholten, bij de polsen, op de wreven en in de nek. De huid is op die plaatsen verdikt en rood. Vaak ontstaan door het krabben en wrijven wondjes en korstjes. Daarnaast is de huid van het hele lichaam droog, schilferig en ontstaan gemakkelijk kloven.
Het eczeem heeft nogal eens de neiging in perioden waarin luchtwegklachten optreden te verminderen; het komt echter even vaak voor dat het eczeem dan juist ook verergert. Het is onjuist te veronderstellen dat lokale behandeling van het eczeem luchtwegklachten verergert of doet ontstaan.

 
Dauwworm Deze verzorging met Dode Zee mineralen vermindert het jeuken en verwijdert de dode huidcellen. De doorlaatbaarheid en het vochtgehalte van de huidcellen in de opperhuid worden verhoogd waardoor de conditie van de huid verbeterd wordt en de uitslag zal verminderen. Ernstige jeuk kan eenvoudig behandeld worden met Safi mineralenzeep, hier volgen enige handelingen:

te gebruiken producten: Dode Zee mineralen / mineralenzeep / mineralen moisturizer / mineralen shampoo / mineralen bodylotion / mineralen crème

HOOFDHUID: Neem een heel klein beetje mineralen shampoo en masseer deze voorzichtig in de hoofdhuid. Laat de shampoo enige minuten inwerken en spoel heel goed uit. Pas op dat de shampoo niet in de oogjes komt. Deze behandeling 1 maand lang 2-3x per week. Daarna langzaam terugbrengen naar 1 behandeling per week.

LICHAAM: Los de Dode Zee mineralen, 5 gram per liter, op in heet water, breng de watertemperatuur vervolgens op een voor de baby goed te verdragen temperatuur. (Gebruik voor grotere kinderen 15 gram per liter) Baad 3x per week 20 min. Na het baden goed afdrogen en nabehandelen met Edom bodylotion.
Op de dagen dat geen mineralenbad genomen wordt moeten de plekken 2x per dag met bodylotion ingewreven worden. Bij een zeer gevoelige huid kan i.p.v. de lotion de mineralen crème worden gebruikt.
Voor de dagelijkse wasbeurt uitsluitend, heel spaarzaam, mineralenzeep gebruiken.
Deze behandeling 1 maand uitvoeren, daarna langzaam terugbrengen naar 1 behandeling per week

GEZICHT: Maak de mineralenzeep schuimend en was het gezichtje met het schuim (denk om de oogjes !). Laat dit 1-2 minuten intrekken, dan goed afspoelen en droogdeppen. Nabehandelen met een beetje mineralen crème. Deze behandeling 3x per week uitvoeren, wel dagelijks 2x spaarzaam insmeren met mineralen crème.
OF
Maak een Dode Zee mineralen oplossing met 5 gram per liter of verdun Dode Zee water 1:50. Dep hiermee het gezichtje (denk om de oogjes !) en laat het enige minuten inwerken. Goed afspoelen met lauw water, afdrogen en een beetje mineralen crème aanbrengen. Deze behandeling 3x per week uitvoeren, dagelijks 2x de mineralen crème gebruiken.
Eén van deze behandelingen 1 maand lang uitvoeren. Daarna langzaam terugbrengen naar 1 behandeling per week. i.p.v. de mineralen crème kan ook de moisturizer gebruikt worden, zeker in die gevallen waarin de crème te zwak blijkt te zijn


Verzorgingsproducten op basis van Dode Zee mineralen kunnen voor de behandeling van dauwworm worden gebruikt. Omdat kleine kinderen en vooral baby`s sterk op iedere huidverzorging reageren is het van belang de producten spaarzaam te gebruiken.
Dagelijkse behandeling met minimale hoeveelheden geeft het beste resultaat. Ook de plantenoliën
Sheabutter en Babassu kunnen puur als verzorging worden gebruikt en geven een droge huid meer soepelheid.
probleem/dauwworm.htm - laatste wijziging woensdag 17 oktober 2018

copyright Anthémis aromatherapie - Oosterstreek / alle rechten voorbehouden

disclaimer

   
Edom huidverzorging

aanbiedingDode Zee mineralenSheaBodyButter

mineralen shampoo

wrattenoliën
massage oliën

massage oliën zonder synthetische toevoegingen

Neutral
met Dode Zeezout
aanbieding 5 delige set met gratis handcrème